Schending Rechtsstaat door NZa:Psychiaters opnieuw naar de rechter!

15 mei 2011: Vanuit DeVrijePsych zijn Ronald van den Berg en Kaspar Mengelberg, psychiaters, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in beroep gegaan tegen de Beslissing op Bezwaar van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) d.d. 8 april 2011.

De NZa stelt hierin het vermelden van de diagnose op de rekening van psychiaters en psychotherapeuten weer verplicht, ook bij zelfbetalende patiënten. De NZa bevestigt ook opnieuw de verplichting om diagnostische gegevens per gepseudonimiseerde DBC-registratie bij het DBC Informatiesysteem (DIS) van de overheid aan te leveren. Dit betekent dat de NZa haar oorspronkelijke regelgeving, ondanks de uitspraak van het CBb, volledig in stand heeft gelaten. De NZa dwingt behandelaren hun beroepsgeheim te doorbreken. Niemand kan dus (conform deze regelgeving) een psychiater of psychotherapeut raadplegen zonder dat dit buiten de spreekkamer wordt geregistreerd.

Ook de Stichting KDVP is in beroep gegaan.
6 mei 2011: Mr Inez N. Weski hield op 5 mei 2011 de Vrijheidslezing in Felix Meritis te Amsterdam. Citaat:

“… Tot zelfs inkijkjes of verkrachting van de menselijke geest door psychiaters te verplichten op hun rekening de diagnose van hun patiënt te zetten en alle patiëntgegevens aan te leveren aan de overheid. Inderdaad, who needs geheimhouders. Dat miste natuurlijk nog in de databanken. We hebben alle biologische gegevens? Check. We weten wat ze eten? Check, we weten wat ze lezen? Check! Waar ze naartoe gaan met wie, hoe laat en waarom? Check. Nou dan missen we nog de categorie psychische makkes. OK, regel even dat dat verplicht gemeld wordt aan het centraal gezag! Check!…”   

Een verkorte versie is per video-opname te zien onder

http://www.youtube.com/watch?v=Y7kEW602jrM&feature=youtu.be (bovenstaand citaat van 4:05-4:55). De volledige tekst van de lezing staat onder downloads op http://www.felix.meritis.nl/nl/agenda/vrijheidslezing-amsterdam/

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.